Narkotikapolitik ska ha sin grund i och byggas utifrån etablerad och erkänd vetenskap som är väl förankrad i forskning med stark evidens. Harmreduction, humanism och pragmatism ska prägla och genomsyra hur ett land handskas med narkotika, brukare och missbrukare. I Sverige är dessa väldigt främmande och skrämmande begrepp. Vår narkotikapolitik präglas av okunskap och fördomar och bygger snarare på en ideologisk och dogmatisk övertygelse om att narkotika är något otroligt farligt och skadligt. Ett exempel på detta är att i Sverige betraktas cannabis som den mest skadliga och farliga drogen av alla, en inställning som Sverige är ganska ensam om att ha.
Att bruka (eller missbruka) illegala berusningsmedel är fel, det är osvenskt - går emot svensk tradition & kultur, den som brukar betraktas som både och omoralisk och förkastlig, man sviker sig själv, sin omgivning och samhället. Och det mina kära vänner är den svenska narkotikapolitiken i ett nötskal...
Själva idén om ett narkotikafritt samhälle borde klassas som ett "mentalt missbruk", om man inte kan släppa den tanken. Vård kan inte erbjudas missbrukare eftersom den nuvarande regeringen hellre lägger pengar på polismakten. Poliser är självklart experter på att hindra och att få folk att sluta missbruka. På grund av nedskärningar de senaste åren har möjligheten till vård, behandling och re(h)abilitering för missbrukare minskat kraftigt. Istället består "vården" av urinprov, böter och/eller fängelse. Kanske borde vi lägga fokus på varför människor blir missbrukare istället, och samtidigt låta brukaren vara, för endast en liten del av brukarna blir missbrukare. Ju tidigare man börjar med alkohol och tobak (professor Ted Goldberg) desto större risk att bli missbrukare. Cannabis är inte inkörsporten på en missbrukarkarriär. Den börjar med den alltför tidiga fyllan och ciggen. Dom allra flesta är berusade på alkohol när dom testar illegala droger för första gången.
Thomas Lundqvist, Leg. Psykolog & Docent i psykologi jämför cannabis med alkohol (pdf-dokument)
KÄLLOR:
BRÅ, FHI, Kriminalvården, EMCDDA, WHO m.fl.
Folkhälsoinstitutet: "Narkotikabruket är högre bland arbetslösa och personer som haft svårigheter att klara de dagliga utgifterna en eller flera gånger det senaste året, bland bostadslösa och personer med svaga sociala nätverk samt bland personer med psykisk ohälsa. Däremot ses inga klara samband mellan utbildningsnivå och narkotikaanvändning, eller mellan inkomstnivå och narkotikaanvändning. Narkotikabruket är diffust spritt i hela befolkningen. Andelarna som använder narkotika är högre bland utsatta personer, men de flesta brukarna tillhör inte utsatta grupper. Resultaten talar också för olika livsvillkor bland manliga och kvinnliga användare av narkotika."
tianmi skriver:
"Legalisering är inte ett uttryck för att man vill knarka fritt, utan för att man vill minimera den skada narkotikan gör på ett eller annat sätt. Legalisering är att koncentrera alla resurser till de områden de behövs, legalisering är att strypa villkoren för den kriminella marknaden, legalisering är att respektera den enskilda individen, legalisering är den mest humana och den mest effektiva metoden att balansera ett problem som helt enkelt inte kommer att försvinna."
Det övergripande målet med vår narkotikapolitik är att Sverige ska bli ett narkotikafritt samhälle, med tre stycken delmål, att minska nyrekryteringen, att förmå personer med missbruksproblem att upphöra med sitt missbruk samt att minska narkotikatillgången. För att uppnå dessa mål använder vi oss av oerhört repressiv och restriktiv lagstiftning. Sverige upprätthåller den berömda nolltoleransen med ALL illegal befattning med narkotika. Därför betraktas all icke medicinsk användning av narkotika som missbruk.
Så mina kära vänner, vänd er om, betrakta och iaktta era vänner och bekanta, er omgivning och samhället i stort. Känner du eller känner till någon som har testat eller använder illegala berusningsmedel, är beroende eller missbrukare ? Är det lätt eller svårt att skaffa droger? Dyrt eller billigt?
Tillgången och kvalitén på narkotika har ökat samtidigt som priserna nästan halverats. Andelen unga under 18 år som testar och använder narkotika har också ökat. Vi får fler och fler tyngre missbrukare, men gör hela tiden nedskärningar i missbrukarvården. I internationella jämförelser har Sverige en förvånansvärd hög narkotikarelaterad dödlighet. Resurserna läggs på rättsväsendet; polis, åklagare, domstol och kriminalvården...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar