Calle Rehbinder:
"Det finns en övertro på repressiv lagstiftning, som i det närmaste måste betraktas som religiös. Detta är ett stort problem i Sverige. Man tror och tror och tror, så starkt att inga argument biter. Det här gillar vi inte, så det förbjuder vi. Och när vi förbjudit det så försvinner problemet.
Men är det inte rätt att förbjuda skadliga droger? Nå, vi kan diskutera oss blå kring hur stora skador t.ex. hasch eller ecstasy skapar för enskild person och dennes omgivning, men vi måste faktiskt mäta detta, å ena sidan rent komparativt gentemot hur stora skador de legala drogerna redan skapar, samt även gentemot hur stora skador ett eventuellt fängelsestraff åsamkar en person och dennes familj, sociala kontext m.m. Det finns alltså många faktorer inblandade, och vi måste ta hänsyn till allihop. Hur skapar vi minsta möjliga skada - och mesta möjliga nytta?"
I Danmark är det mycket vanligare att människor prövar och använder cannabis än i Sverige. Ändå har Danmark inte fler tunga missbrukare än Sverige. Svensk narkotikapolitik går ut på straffa människor med urinprov, böter och/eller fängelse. "Nolltolerans" som det så fint heter. Nolltoleransen har lett till att vi i Sverige behandlar brukare och missbrukare av illegala berusningsmedel synnerligen repressivt och restriktivt.
Nolltoleransen har dessutom resulterat i att det svenska rättsväsendet, alltså polis & åklagare, skiter i den grova narkotikabrottsligheten (KÄLLA: BRÅ)! Fokus och resurser läggs istället på att jaga brukare & missbrukare med alla till buds stående medel. Brukaren, men mest kanske den redan utsatta missbrukaren kriminaliseras, marginaliseras och stigmatiseras...
Svenska narkotikapolisen på studiebesök i Holland. Man märker tydligt den svenska narkotikapolisens övertro på den egna narkotikapolitikens överlägsenhet gentemot Hollands politik. Tänk om den svenska polisen (och Staten & myndigheter) kunde vara ordentligt pålästa, istället för att moralisera och fördöma.
Holland tillåter bruk av cannabis (18-års gräns), och har samtidigt färre unga under 18 år som testar och använder cannabis än Sverige. Tillåter heroinförskrivning för heroinister, sprutbyte sedan 20 år och i alla större städer, metadon och buprenorfin är tillgängligt för dom som behöver det och har inte alls samma stränga rigorösa kontroll, strikta regelverk, antagningskrav och omänskliga avstängningsregler som i Sverige. Holland har lägre narkotikarelaterad dödlighet, färre tyngre missbrukare, fler tunga missbrukare i vård och behandling än Sverige, samt att trots sin liberala narkotikapolitik (KÄLLA: EMCDDA).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar