måndag 25 juli 2011

Bolivia, coca och knarktalibaner

I Bolivia har coca nyttjats kulturellt, traditionellt och framförallt oproblematiskt i tusentals år. FNs narkotikadeklaration klassar cocablad som narkotika, i samma klass som med det vita pulvret, kokain. För att framställa 1 kilo kokain behövs flera hundra kilo coca och kemiska prekursorer. 18 länder röstade nej för att ta bort cocan från narkotikadeklarationen, varav Sverige (med Maria Larsson från Talibandemokraterna - moraliska knarktalibanland!) var ett av länderna som skrek högst och mest. Bolivia svarade med att den 22 juni på uppdrag av president Evo Morales att gå ur FNs narkotikadeklaration. Om cocan tas bort från deklarationen går Bolivia med igen 2012.

Jag tycker Bolivia gör helt rätt. Vilka är vi, FN och omvärlden att tala om för Bolivia att deras kultur & tradition är ett "knarkande"?! The War on Drugs har tagit helt enorma proportioner och orsakar mer död och lidande än det ska skydda och förhindra plus att det är ett "krig" som omöjligtvis kan vinnas. Enbart den ekonomiska aspekten är skäl nog att avsluta "kriget" redan idag. De humana, pragmatiska, individuella, sociala och sociologiska är de starkaste skälen för att avsluta "kriget".

Coca är en mild stimulant och kan absolut inte jämföras med amfetamin, kokain eller andra starka centralstimulantia. Enligt bolivianerna har cocan också en hel del hälsobefrämjande egenskaper. Rapporten som gjorde att cocan togs upp i FNs narkotikadeklaration är från 1950-talet. Rapporten är felaktig och har rasistiska inslag, bl.a nämns cocatuggande som äckligt, bakvänt och som en farlig vana. Dessutom har rapporten misskrediterats och motsagts gång på gång.  

Encod - Coca is not only cocaine & Encod - Coca leaves as tobacco habit cure

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar