söndag 3 juli 2011

Marijuana, farligt eller medicin?



Paul Chabot berättar att det är mer ungdomar i behandling för marijuanamissbruk än för alla andra droger tillsammans. Marijuana (cannabis) måste verkligen vara en farlig drog? Eller är det så enkelt att marijuana är den vanligaste drogen och därför har flest missbrukare?


Marijuana är den näst vanliga drogen efter alkohol. Marijuana är inte heller en ofarlig eller oskadlig drog. Men riskerna är betydligt överdrivna. Det som gör marijuana till en potentiellt skadlig och farlig drog är förbudet. Förbudet orsakar förmodligen mer skada och fara än ett regelrätt tungt missbruk av marijuana.


Vad Paul inte berättar, är att rekreationellt bruk (i berusningssyfte) av marijuana är förbjudet i hela USA. Alltså betraktas all icke medicinskt bruk av marijuana som missbruk, precis som i Sverige. En ytterligare sak han inte nämner är att ungdomarna mer än ofta, eller i så gott som alla fall ställs inför ett val. Du får välja mellan behandling för ditt marijuanamissbruk eller fängelse. Väljer du fängelse blir du registrerad som dömd brottsling, och får svårt i framtiden att skaffa jobb, lägenhet, låna pengar osv.

Majoriteten väljer självklart behandling. Statistiken över detta utnyttjas sedan av förbudsförespråkare att marijuana är en oerhört skadlig och farlig drog. Paul berättar om ”problemet” att över 250 000 människor i Kalifornien har ett id-kort som berättigar till inköp av medicinsk marijuana. Paul anser att patienter istället ska välja den lagliga syntetiska medicinen Marinol. Marinol innehåller enbart syntetiskt THC och används bara vid AIDS eller cancer.

En anledning till att medicinsk marijuana har blivit så populärt är på grund av den låga biverkningsprofilen och att det är väldigt verksamt mot så många tillstånd och sjukdomar. Marijuana är en av världens mest undersökta ämnen. En enkel och utökat sökning på en av de största medicinska och vetenskapliga databaserna, PubMed, bekräftar detta. Många av de farmaceutiska läkemedel har både svåra, kraftiga och inte så sällan potentiellt skadliga och till och med  ibland dödliga biverkningar.

Ibland kan marijuana ersätta apotekets mediciner helt och hållet, eller möjliggöra dosjusteringar med minskade risker och biverkningar av de farmaceutiska läkemedlen.
Alla år av forskning kring marijuana har gjort att det finns ett gediget utbud av vetenskaplig evidens för att marijuana är en synnerligen verksam medicin. Marijuana är verksamt mot ångest, artrit/reumatism, HIV/AIDS, kemoterapi, långvarig värk, migrän, huvudvärk, rörelsesjukdomar, MS, Fibromyalgi och många andra tillstånd/sjukdomar: Rx Marijuana medicine


För att få en liten tydligare överblick vilken nytta marijuana skulle kunna ha för väldigt många människor. Det finns inga kända dödsfall kopplade till eller direkt orsakade av marijuana. Biverkningsprofilen är både väldigt låg och mild när marijuana används som medicin. Det är faktiskt mycket mer än vad som kan sägas om både receptfria och receptbelagda mediciner från Apoteket.

NSAID mediciner, såsom Treo, Ipren, Ibuprofen, Pronaxen, Diklofenak m. fl. används i Sverige som som antiinflammatoriskt- och smärtstillande. Dessa är alltså de vanligaste använda både receptfria och receptbelagda smärtstillande medicinerna vi har. NSAID används mot mensvärk, muskelvärk, vanlig ledvärk och reumatism, artros, Bechterews, tandvärk, huvudvärk, migrän, ryggvärk mm (FASS). Marijuana är verksamt mot alla dessa tillstånd och sjukdomar men utan de biverkningar som NSAID orsakar. NSAID brukar ge krånglig mage, diarré, magsmärta, illamående och ibland kräkningar.


Enligt American Journal of Medicine beräknas det att över 100 000 amerikaner söker sjukhusvård pga biverkningar orsakade av NSAID. Över 16 000 (!) amerikanska reumatism/artrit patienter dör varje år pga NSAID. I Sverige är detta inte ordentligt utrett och tillförlitligt faktaunderlag saknas för att kunna göra säkra beräkningar. Incidensen har beräknats till att 1 av 1000 som använder NSAID regelbundet dör. Och det uppskattas att minst 150-200 svenskar dör varje år pga NSAID. Marijuana är ett utmärkt alternativ till NSAID-preparat, och kan användas till samma åkommor och sjukdomstillstånd som NSAID används till. Utan att personen riskerar att dö.

Källor:
Fries JF, Williams CA, Bloch DA et al. Nonsteroidal anti-inflammatory drug-associated gastropathy: Incidence and risk factor models. Am J Med 1991;91:213-22.
Aly A. NSAID inducerat ulcus och dess komplikationer. Nord Med 1997;112:195-97.

Morfin och morfinliknande läkemedel är andra smärtstillande mediciner som används i Sverige, så kallade opioider eller opiater. Dessa är enbart smärtstillande och har ingen annan verkan. Förutom de "lätta" opioiderna, tramadol och kodein i kombination (Citodon, Panocod) har dessa preparat mycket hög beroendepotential (FASS). Marijuana kan användas i tillägg, eller ensamt för samma anledning som opioider skrivs ut för. Detta medför att dosen opioider kan sänkas, med minskad biverkningsfrekvens som följd och/eller bättre smärtlindring.

Sist men inte minst är marijuana ett bättre, säkrare (SAFER) och hälsosammare alternativ till alkohol om man vill berusa sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar