lördag 16 juli 2011

Medicinsk cannabis har evidensstyrka

I forskningen och vetenskapens värld finns något som heter vetenskaplig förankring (evidens).


Folkhälsoinstitutet förklarar:

En första förutsättning är att studiernas kvalitet har granskats systematiskt på ett sätt som går att genomlysa (transparens) och som kan återupprepas (reproducerbarhet).
En förutsättning för att gradera det vetenskapliga stödet är därför
  • att det finns en systematisk litteraturgenomgång
  • att studierna/den systematiska översikten har kvalitetsgranskats och värderats enligt vedertagna principer för bedömning av tillförlitlighet (validitet) och precision.
En enskild studies kvalitet beror dels den vetenskapliga kvaliteten, men också dess relevans och dess förmåga att besvara en viss fråga på ett tillförlitligt sätt.
  • Studien behandlar den fråga som uttalandet gäller.
  • De effekter som påvisas ska ha betydelse för folkhälsan.
  • Studien har granskats av andra forskare inom området.
  • Det finns tydliga frågeställningar och tydliga slutsatser i studien.
  • Studien är utformad på sätt som andra forskare inom området anser vara pålitligt.
Styrkan i den vetenskapliga kvaliteten (evidensstyrkan) är summan av det sammanlagda vetenskapliga underlaget – det vill säga hur många högkvalitativa studier som stöder slutsatsen. Ett grundläggande krav är att flera oberoende studier ska visa på samma resultat. Denna gradering används för bestämningsfaktorer och effekter av insatser.
  • God säkerhet innebär att minst två studier uppfyller de fem angivna kraven på bevisvärde.
  • Visst stöd innebär att en studie uppfyller de flesta av de angivna kraven.
  • Oklart stöd gäller stöd från övriga studier.


Ordförklaringar
  • Randomiserad
    slumpmässig fördelning av deltagarna mellan grupperna i en undersökning. Randomiseringen är förutsättningen för att man med statistiska metoder ska kunna bedöma sannolikheten för att undersökningens resultat uppkommit genom slumpens verkan.
  • Dubbel-blind
    en klinisk prövning där varken deltagare eller prövningspersonal (läkare m fl) vet vilken av de prövade åtgärderna som en viss deltagare får.
  • Cross-over
    en behandlingsprövning där varje deltagare får växla mellan de två (eller flera) behandlingar som prövas. Varje deltagare blir alltså "sin egen kontroll".
  • Placebo-kontrollerad
    det undersökta ämnet jämförs med placebo. Tillsammans med dubbel-blind innebär detta att vare sig forskarna eller deltagarna vet vem som får det undersökta ämnet eller placebo.

Så, om man vill att ens studie ska ha hög evidensstyrka väljer man alltså en studie med upplägget "Golden standard". Det är en randomiserad, dubbel-blind, cross-over, placebo-kontrollerad studie. Resultatet har väldigt hög evidensstyrka, om (som beskrivet tidigare) minst två ytterligare studier som uppfyller de fem angivna kraven på bevisvärde stödjer samma slutsats. Liknande upplägg finns, så kallade RCT-studier, som också har väldigt bra evidens.



Nu blev det mycket text och en massa långa förklaringar. Varför? Jo, speciellt i Sverige framför gärna politiker (ex. Maria Larsson, Talibandemokraterna), myndigheter och organisationer (ex. Per Johansson, generaltaliban i RNS), att cannabis är en oerhört farlig och skadlig drog, och att dom inte vill se cannabis pga detta godkänt som medicin.

Center for Medicinal Cannabis Research har ett antal randomiserade, dubbel-blind, cross-over, placebo-kontrollerade studier där cannabis medicinska egenskaper har undersökts och bevisats med hög evidensstyrka. Ett exempel, ytterligare ett exempel till.


För mer information och källor - NORML

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar