fredag 19 augusti 2011

Sativex godkänns i Sverige

Det är en positiv utveckling att Sativex kommer godkännas i Sverige. Läs även på Cannabis.se. Indikationen för Sativex kommer förmodligen vara MS och cancer, till en början iallafall. GWPharma som tillverkar Sativex har fler indikationer än MS och cancer. En stor patientgrupp som svarar mycket dåligt på konventionell behandling och smärtstillande mediciner, såsom NSAID och opiater (morfin mm) är människor med neuropatisk smärta. En medicin människor med neuropatisk smärta brukar få är amitriptylin, vilket är en gammal antidepressiv medicin. Biverkningarna kan vara många och svåra. Migrän är ett annat tillstånd där många av dagens mediciner fungerar dåligt eller inte alls, och många gånger också inte helt utan svåra och jobbiga biverkningar, men där cannabis visat sig kunnat erbjuda smärtlindring.

Mångfald är bra, att ha alternativ är också bra. Därför borde även Bedrocan godkännas som medicin. Bedrocan har samma kvalitetssäkring och krav på standardisering som vilken annan apoteksmedicin som helst. Det som skiljer Sativex från Bedrocan är att den sistnämnda är helt naturlig och innehåller inga syntetiska ämnen. Bedrocan finns i fyra olika utföranden och kan därför passa mycket större patientgrupper än Sativex. När nu Sativex godkänns borde Läkemedelsverket eller svenska staten inte kunna hindra att andra läkemedelsbolag säljer liknande mediciner som Sativex?

Att Aftonbladet kallar Sativex "Knarkspray" är tråkigt, sorgligt och tragiskt samt uppvisar en dumhet och likgiltighet inför sjuka människor. Men i ett land av nolltolerans, där endast den repressiva och restriktiva linjen gäller är det tyvärr vad vi får förvänta oss. Tänk om vi fick läsa liknande om människor som av olika anledningar behöver ta morfinpreparat - Citodon, Tradolan, Oxycontin, Morfin mm? De finns åtskilliga människor som av olika anledningar behöver och får (lagliga) narkotikaklassade mediciner på recept av läkare. Att hänga ut dessa i massmedia och kalla deras mediciner för "knark" är otroligt lågt och visar stor avsaknad på respekt och förståelse för andra människor.

1 kommentar:

  1. THE SWEDISH ANTI-DRUG-WARRIOR-MODEL is a remain from the sixtys.
    And has in the long political run no future.

    "IF PEOPLE LET GOVERNMENT DECIDE WHAT FOODS THEY EAT AND
    MEDICINES THEY TAKE, THEIR BODIES WILL SOON BE IN AS SORRY A
    STATE AS ARE THE SOUL WHO LIVE UNDER TYRANNY"

    THOMAS JEFFERSON

    SvaraRadera