torsdag 15 september 2011

Cannabis är hälsovådligt?

Det sägs att cannabis är farligt för hälsan, åtminstone i Sverige är detta allmänt vedertaget och känt. Hur ligger det till egentligen? Orsakar (rökt) cannabis kronisk obstruktiv lungfunktion (KOL), kronisk bronkit, lungemfysem eller cancer i luftvägarna?

Titta, läs och avgör själva. Nedan följer 3 stycken klipp med Dr Donald Tashkin som är professor emeritus i lungmedicin på UCLA.




Effekten på lungorna av att röka cannabis 1, Dr Tashkin:



Effekten på lungorna av att röka cannabis 2, Dr Tashkin:



Effekten på lungorna av att röka cannabis 3, Dr Tashkin:



För den som istället vill läsa finns:
 
Marijuana use and the risk of lung and upper aerodigestive tract cancers

Chronic cannabis use

PubMed: Smoked marijuana as a cause of lung injury

Harm Reduction Journal: Cannabis and tobacco smoke are not equally carcinogenic

"Chronic cannabis use" handlar bland annat om Irv Rosenfield och 3 stycken till. Detta är de personer som ingick i det federala programmet för medicinsk marijuana. Användningen sträcker sig ifrån 11 till 27 års daglig användning av marijuana. Irv Rosenfield till exempel använder 11 ounces eller drygt 300 gram marijuana på 26 dagar, medans de andra deltagarna använder ungefär 250 gram på 1 månad.

Undersökningen visar svart på vitt att ingen av deltagarna har tagit någon skada av att använda marijuana dagligen i upp till 27 år. För att förstå hur stora mängder det rör sig om kan vi som exempel använda den mängd som vanligtvis köps och röks av den genomsnittlige cannabiskonsumenten, cirka 5 gram. Dessa 5 gram går förmodligen åt olika fort, men det tillhör nog inte vanligheten att 5 gram röks eller konsumeras på 1 dag. Även om detta görs så blir den totala mängden runt 150 gram i månaden, vilket är långt under Irv Rosenfields konsumtion. Vidare tror jag inte det hör till vanligheten att den genomsnittlige cannabiskonsumenten i Sverige använder 150 gram varje månad i 10-25 år?

Irv Rosenfield är en riktig nagel i ögat på alla som är emot narkotika på alla sätt och vis, i synnerhet då cannabis. Thomas Lundqvist och alla andra svenska experter borde ta del av denna forskning och sedan uttala sig offentligt. Det skulle vara väldigt intressant hur dessa skulle bortförklara inte en person utan 4 stycken? Jag tror det är på tiden att Sverige börjar granska den verklighet som den övriga världen lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar